Pyrrhovo udolanie Helvétov - Sersenovi a spol. chýba Graňák

14.05.2012 Celý región

Helsinki 14. mája (TASR) - Už traja zranení hráči vypadli z kádra slovenských hokejistov na MS. Kritické je, že z nich sú dvaja obrancovia a tak hoci je hry schopných 19 z 22 korčuliarov, mužstvo už nemá rezervy v zadných radoch.

Je pravda, že v ligových súťažiach sa hrá často na tri obranné dvojice, dokonca v NHL sa zriedka stáva, že tréneri točia sedem zadákov. V európskych extraligách sú tri dvojice v niektorých tímoch podmienené aj nedostatkom hráčskej kvality. Ale turnaj rangu MS, či ZOH to je predsa iná "káva" a dosť tuhá. Ak má mužstvo bojovať až o medaily, tak napríklad v Helsinkách musí zohrať 10 zápasov v priebehu 16 alebo 17 dní... Slovenská reprezentácia, súc na prahu štvrťfinále, bojovala aj s obavami, ako šestica "statočných" bekov zvládne v utorok siedmy zápas v dvanásty deň a dva dni na to očakávané štvrťfinále. Nedeľňajšia "helvétska bitka" bola pre slovenský hokej v podstate triumfálna, ale udolanie tradičného soka má aj "pyrrhoidný" nádych.

Mužstvo je od zápasu so Švajčiarskom bez služieb Dominika Graňáka a Marcela Hossu. Je to citeľná strata predovšetkým v prípade Graňáka, lebo ak sa prižmúri oko v prvom zápase s Kanadou, bol to doteraz azda najstabilnejšie fungujúci obranca. Druhý najvyťažovanejší po kapitánovi Zdenovi Chárovi a hoci pri ňom je základ roboty vo vlastnom pásme, dokázal aj zaútočiť a strelil dva úvodné góly pri dvoch úvodných víťazstvách slovenského výberu nad USA i Kazachstanom.

"Veľmi ma to mrzí, lebo Domino je vynikajúci obranca. Nemáme sa o čom baviť, toto je veľká strata," pritakal TASR Michal Sersen. Pre neho to znamená, že sa Chára automaticky stal jeho stabilným partnerom a keďže sa zo siedmeho stal šiestym obrancom, automaticky mu stúpne aj minutáž. Pravda, to Sersen hádže za hlavu: "Teraz, keď je ten program nahustený a zápasy idú jeden za druhým, každý chlap je dobrý. A Domino je navyše typ obrancu, ktorý by chýbal každému tímu."

Je to tak, po zraneniach Graňáka a predtým Kristiána Kudroča je v tíme už len 6 zadákov. Mužstvo začínalo so štyrmi kompletnými dvojicami a pokračovalo v nich potom s alternujúcim mužom pri Sersenovi, čo bol v drvivej väčšine Chára. Tento systém realizačnému tímu v podstate vyhovoval, lebo charizmatický kapitán je na mamutiu minutáž zvyknutý z NHL a aj v Helsinkách sa počítalo s jeho značným vyťažovaním. Pre plynulosť striedaní bude Chára teraz dostávať väčšie porcie len v presilovkách a v prípadných zlomových záveroch zápasov.

Hossov výpadok mužstvo až tak nepocíti, ale Mario Bližňák by už z toho mohol byť na nervy. Po tom, ako sa príchodom Michala Handzuša stabilizovali štyri útočné formácie, tak akurát centrovi tej štvrtej sa neustále mení pravý krídelník. "Samozrejme, že najradšej by som mal rovnakých spoluhráčov. Ale je to tak, ako to je. My všetci tu už máme nejaké tie skúsenosti a sme na zmeny zvyknutí. Koho mi dá tréner na krídlo, s tým budem hrať a so všetkým sa musím ako hokejový reprezentant vyrovnať," zdôraznil pre TASR Bližňák.

Hossa začínal na MS v prvom útoku, ale tréneri ho potom presunuli do štvrtého, kde alternoval na pravom krídle s Marcelom Haščákom. Na miesto krídelníka je k dispozícii aj Marek Hovorka, takže jeden útočník v rezerve. K tomu skvelá brankárska jednotka a dvaja schopní náhradní brankári. No natesno poltucet obrancov.
 

Vyberte región